Arşiv


YENİ METİN YENİ TİYATRO FESTİVALİ 1

Yeni yazarlardan ilk oyunlar, oyun okumaları ve söyleşiler
Bu yıl Yeni Metin Yeni Tiyatro Projesi Oyun Yazarlığı Atölyeleri kapsamında “FELAKET” teması üzerinden geliştirilen kısa oyunlar 28 ve 29 Nisan’da her iki gün de 14:00’da başlayıp 23:00’da biten “Yeni Metin Yeni Tiyatro Festivali 1” kapsamında Kadir Has SAHNE’de izleyiciyle buluşuyor! 


------------------------------------------------------------------------------------------------------------


1 NİSAN'DA OKŞAMALAR İÇİN SAHNEYE ÇIKIYORLAR! 


Oyunları birçok dile çevrilen ve İspanya’nın en önemli oyun yazarlarından ve Barselona'nın Devlet Tiyatrosu Direktörü Sergi Belbel, Yeni Metin Yeni Tiyatro projesi kapsamında 30 Mart – 1 Nisan tarihleri arasında İstanbul’a geliyor. Belbel’in “Okşamalar” adlı oyunu için özel bir kadro sahneye çıkıyor! 1 Nisan Pazar günü saat 18:00’da Pera Müzesi’nde gerçekleşecek olan okumanın ardından yazarla bir söyleşi gerçekleşecektir. Etkinlik ücretsizdir.

İstanbul Cervantes Enstitüsü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü’nün desteğiyle gerçekleşen Yeni Metin Yeni Tiyatro projesi kapsamında Sergi Belbel 30 Mart – 1 Nisan tarihleri arasında İstanbul’a geliyor. Belbel’in ünlü yönetmen Ventura Pons tarafından filme çekilen, İspanya’da ve dünyada çeşitli tiyatrolarda sahnelenmiş olan Okşamalar adlı oyunu Mark Levitas tarafından Türkçe’ye çevrildi. 1 Nisan Pazar günü 18:00’da Pera Müzesi’nde Okan Urun’un yönetimiyle okuma tiyatrosu olarak seyirciyle buluşacak olan oyunda, Erkan Kolçak Köstendil, Funda Eryiğit, Nihal G. Koldaş, Sema Çeyrekbaşı, Erdinç Olgaçlı, Münir Can Cindoruk, Teoman Kumbaracıbaşı, Gonca Vuslateri, Ünal Silver, Halil Babür, Funda Şirinkal ve Mark Levitas gibi sinema ve tiyatrodan tanınan oyuncular yer alacak. Okumanın ardından yazar Sergi Belbel ile bir söyleşi de gerçekleştirilecek.

Ünlü yazar aynı zamanda 30 ve 31 Mart tarihlerinde GalataPerform’da Yeni Metin Yeni Tiyatro Oyun Yazarlığı Atölyeleri katılımcılarıyla iki günlük bir çalışma gerçekleştirecek.




Sergi Bebel Hakkında

1963’te Terrassa Katalonya’da doğan Sergi Belbel “La nit del cigne” ve “Carícies” (“Okşamalar”) oyunlarıyla dikkatleri üzerine çekmeyi başardı ve yeni Katalan dramaturjisinin yetenekli temsilcileri arasına girdi. Daha sonra yazdığı Después de la Lluvia” günümüzde en çok oynanan ve çevrilen Katalan oyunları arasında yer alıyor. Oyunun Fransızca sahnelemesi 1999’da ‘En İyi Komedi Oyunu’ dalında Molière ödülüne layık görüldü.  1994’te yazdığı “Morir” oyunu 2000 yılında Ventura Pontos tarafından “Morir (o no)” ismiyle sinemaya uyarlandı. Sergi Belbel 2005 yılında beri Katalan Devlet Tiyatrosu’nun direktörlüğünü yürütmektedir.

Yeni Metin Yeni Tiyatro Projesi Hakkında

2001 yılında, oyun yazarı, yönetmen ve oyuncu Yeşim Özsoy Gülan’ın kurduğu çağdaş tiyatro topluluğu Ve Diğer Şeyler Topluluğu tarafından yürütülen Yeni Metin Yeni Tiyatro adlı proje çağdaş oyun yazımı ve çağdaş oyun yazarlığı konusuna dikkat çekiyor. Yeni Metin Yeni Tiyatro projesi kapsamında bugüne dek çağdaş tiyatronun farklı alanlarından isimlerle söyleşiler ve yeni yazarların oyun okumaları gibi çeşitli etkinlikler düzenlendi. Oyun yazarlarının okumalarının yanı sıra yazarlık ve çeviri atölyelerinin de yer aldığı proje dahilinde birçok ülkeden (Romanya, Yunanistan, İspanya, İran, Portekiz, Rusya) çağdaş yazarlar davet edildi ve tüm oyun yazarlarının oyunları kendi orijinal dillerinden Türkçe’ye çevrilerek seyirciye tanıtıldı.

Altıncı yılında Aralık 2011 ile Nisan 2012 arasında gerçekleşen Yeni Metin Yeni Tiyatro projesi Aralık ayında ünlü Fransız oyun yazarı Rémi De Vos’u, Ocak ayında ödüllü İskoç oyun yazarı Linda McLean’i ve Şubat ayında Fransız oyun yazarı, yönetmen, oyuncu ve müzisyen Enzo Cormann’ı ağırladı. 30 ve 31 Mart’ta ise Katalonya Devlet Tiyatrosu Direktörü Sergi Belbel iki gün sürecek olan oyun yazarlığı atölyesi gerçekleştirecek.

Projenin Gelecek Etkinlikleri

Oyun Yazarlığı Atölyesi katılımcılarının ‘felaket’ teması etrafında geliştirecekleri oyunlar arasından seçilecek olan 5 kısa oyun 28 ve 29 Nisan’da gerçekleşecek olan Yeni Metin Yeni Tiyatro Festivali I kapsamında ünlü Fransız yönetmen Emmanuel Daumas ve Türk yönetmenler tarafından sahnelenecek. İki gün sürecek olan bu mini festivalde atölyelerde üretilen diğer oyunların oyun okumaları ve söyleşiler de gerçekleşecek. Bu festivale yurt dışından gözlemci olarak çağdaş tiyatro çevirisi ve sahnelenmesi alanında yoğunlaşan Maison Antoine Vitez (Fransa), Husetstheater (Danimarka), Troisième Bureau (Fransa), Atelier de Lyon (Fransa) temsilcileri katılacak.



Etkinlik Bilgileri:

“Okşamalar” Oyun Okuması
ve
Sergi Belbel ile Söyleşi

Okşamalar
Yazan: Sergi Belbel
Çeviren: Mark Levitas 

Yöneten: Okan Urun
Oyuncular (sahneye çıkış sırasına göre)Erkan Kolçak Köstendil, Funda Eryiğit, Nihal G. Koldaş, Sema Çeyrekbaşı, Erdinç Olgaçlı, Münir Can Cindoruk, Teoman Kumbaracıbaşı, Gonca Vuslateri, Ünal Silver, Halil Babür, Funda Şirinkal, Mark Levitas. 

Tarih: 1 Nisan Pazar 
Saat: 18:00
Yer: Pera Müzesi (Meşrutiyet Cad. No:65, Tepebaşı – Beyoğlu / İstanbul)
*Ücretsiz Etkinlik.

Detaylı Bilgi İçin:
www.vedigerseyler.com
-----------------------------------------------------------------------


DÜNYACA ÜNLÜ FRANSIZ OYUN YAZARI ENZO CORMANN 20 İLE 26 ŞUBAT ARASINDA İSTANBUL’DA!


Fransa'nın en önemli oyun yazarlarından, aynı zamanda yönetmenlik, senaristlik ve müzisyenlik yapan tiyatro sanatçısı ve akademisyen Enzo Cormann Şubat ayında Yeni Metin Yeni Tiyatro projesi kapsamında İstanbul'a geliyor. 20-26 Şubat tarihleri arasında Enzo Cormann Yeni Metin Yeni Tiyatro Atölye katılımcıları ile bir haftalık oyun yazarlığı atölyesi gerçekleştirecek. "Felaket" teması üzerine yoğunlaşacak olan atölyelerin ardından, ortaya çıkan metinler Nisan ayında iki günlük bir mini festival kapsamında sahnelenecek.

Altıncı yılında Aralık 2011 ile Nisan 2012 arasında gerçekleşen Yeni Metin Yeni Tiyatro projesi Aralık ayında ünlü Fransız oyun yazarı Rémi De Vos'u ve Ocak ayında ödüllü İskoç oyun yazarı Linda McLean'i ağırladı. Şubat ayında ise tiyatro sanatçısı ve akademisyen Enzo Cormann bir haftalık oyun yazarlığı atölyesi gerçekleştirecek.

"Credo", "Sade, concert d'enfers", "Diktat", "Toujours l'orage" gibi oyunların yazarı olan Cormann'ın metinleri 10'dan fazla dile çevrilmiştir. Yazarlık, senaristlik, yönetmenlik ve oyunculuk yapan tiyatro sanatçısı aynı zamanda saksafoncu Jean-Marc Padovani ile beraber çalışarak caz müzik albümleri de kaydetmiştir.  1995 ile 1998 yılları arasında Strasburg Devlet Tiyatrosu'nun ve 1998 ile 2000 yılları arasında Centre Dramatique de Valence'ın ortak yazarları arasında bulunan Cormann, 2000 yılından beri Lyon Célestins-Théâtre'da edebi danışmanlık yapmaktadır. Enzo Cormann ENSATT'da (Sahne Sanatları ve Teknikleri Devlet Yüksek Okulu) dramaturji dersi vermektedir.



YMYT Oyun Yazarlığı Atölyesi katılımcılarına yönelik Enzo Cormann ile Oyun Yazarlığı Atölyesi:

Tarih / Saat: 20, 21, 22, 23, 24 Şubat / 19:30-22:30 arası
                           25 ve 26 Şubat / 12:00-17:00 arası

Yer: GalataPerform (Büyük Hendek Cad. No:21/1 Galata Kuledibi Beyoğlu 


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ÜNLÜ İSKOÇ OYUN YAZARI LINDA MCLEAN 25 OCAK’TA İSTANBUL’DA!

Ünlü İskoç oyun yazarı Taverse Theatre’dan Linda McLean “Yabancılar, bebekler” oyununun 25 Ocak Çarşamba saat 20:30’da Muammer Karaca Tiyatrosu’nda gerçekleşecek olan oyun okuması için İstanbul’a geliyor. Okumanın ardından yazarla bir söyleşi gerçekleşecek. Etkinlik ücretsizdir.

Linda McLean 25 ve 28 Ocak tarihleri arasında Yeni Metin Yeni Tiyatro projesi kapsamında İstanbul’a geliyor. McLean’in Seçil Honeywill tarafından Türkçe’ye çevrilen “Yabancılar, bebekler” adlı oyunu 25 Ocak Çarşamba akşamı saat 20:30’da Muammer Karaca Tiyatrosu’nda okuma tiyatrosu olarak seyirciyle buluşacak. Ve Diğer Seyler Topluluğu’nun Genel Sanat Yönetmeni, yazar ve yönetmen Yeşim Özsoy Gülan’ın yöneteceği okumada Esra Bezen Bilgin, M.Ergün Işıldar, Deniz Özmen, Batur Belirdi, Mark Levitas ve Tansu Biçer gibi usta oyuncular sahneye çıkacak. Okumanın ardından yazar Linda McLean ile bir söyleşi de gerçekleştirilecektir.

Linda McLean Yeni Metin Yeni Tiyatro projesi kapsamında 26 ve 27 Ocak tarihlerinde GalataPerform’da iki günlük oyun yazarlığı atölyesi de gerçekleştirecektir.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


ÜNLÜ FRANSIZ OYUN YAZARI REMI DE VOS BİR ŞEY SÖYLEDİ !

Fransa'nın en önemli oyun yazarlarından dünyaca üne sahip Rémi de Vos'un "Sana Bir Şey Söylememe İzin Ver" oyun okumasında Meral Çetinkaya, Sarp Aydınoğlu, Emin Maltepe ve Beyti Engin bir araya geldi. Yeni Metin Yeni Tiyatro Projesi kapsamında Fransız Kültür Merkezi'nde 16 Aralık’ta gerçekleşen oyun okuması sonrasında yazarla bir söyleşi de yapıldı.

Fransız Kültür Merkezi'nin desteğiyle gerçekleşen proje kapsamında İstanbul'a gelen olan Rémi de Vos tarafından yazılan “Sana Bir Şey Söylememe İzin Ver” adlı oyun, Mark Levitas tarafından Türkçe'ye çevrildi ve okuma tiyatrosu Okan Urun tarafından yönetildi. Okumada usta oyuncu Meral Çetinkaya'ya yine tiyatro ve televizyondan tanıdığımız sarp aydınoğlu, Emin Maltepe ve Beyti Engin eşlik etti. 

Oyun, hastanede tedavisi olmayan bir hastalıkla pençeleşen bir kadının, oğlunun ve diğer yakınlarının ziyaretlerini kabul etmesini konu alıyor. Oyunda anne-oğul kendilerine has bir biçimde iletişim kurmayı denerler; annesinin nefret ettiği tiyatroya yönelik sitemlerine tiyatrocu oğlu sessizlikle karşılık verir... 

























-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MIKHAEL DURNENKOV ISTANBUL’DA!

Ödüllü Rus yazar “Acınacak biri bir katile ya da bir kahramana dönüşebilir mi?” sorusuyla İstanbul’da!

Rusya’nın en önemli oyun yazarları arasında sayılan Mikhael Durnenkov; Ve Diğer Şeyler Topluluğu tarafından, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın desteğiyle düzenlenen Yeni Metin Yeni Tiyatro projesi kapsamında 15 – 18 Kasım 2009 tarihleri arasında İstanbul’a geliyor.

Mikhael Durnenkov’un bol ödüllü oyunu “LEŞ!”; proje kapsamında, okuma tiyatrosu olarak tiyatroseverlerle buluşacak. Mikhael Durnenkov Rusya’da Oyunun çevirisini ve rejisini, St. Petersburg Tiyatro Akademisi Drama Fakültesi’nde yönetmenlik alanında eğitimini tamamlayan genç yönetmen Ömer Akgüllü üstleniyor. Oyun; “Acınacak biri bir anda bir katile ya da bir kahramana dönüşebilir mi?” sorusu üzerine kurulu.

“LEŞ!” adlı oyunun okuma tiyatrosu; 15 Kasım 2009, Pazar günü saat 18:00’de, Pera Müzesi’nde gerçekleşecek.

Mikhael Durnenkov; okuma tiyatrosunun yanı sıra, 17 – 18 Kasım 2009 tarihlerinde ise Yeni Metin Yeni Tiyatro projesine katılan oyun yazarlarının da bulunacağı bir yazarlık atölyesi düzenleyecek.

Mikhael Durnenkov Kimdir? Durnenkov, 1978 yılında Rusya’nın Amur bölgesinin Tynda kasabasında dünyaya geldi. Bekçi, metal işçisi, yönetmen, oyuncu, mühendis, televizyon muhabiri ve spiker olarak çalıştı. Şimdi oyun ve senaryo yazarlığı ile uğraşmakta. Çocukluğunu ve gençlik yıllarını Kuzey Rusya’da geçirdi. 1995-2005 yılları arasında Togliatti’de yaşadı.

Mikhail Durnenkov, onlarca oyun ve senaryo kaleme aldı. 2001 yılından beri “May Readings”, “Lubimovka” ve “Yeni Drama” (New Drama) oyun yazarlığı festivallerinin devamlı katılımcısıdır. Bu bağlamda kardeşiyle birlikte de kaleme aldığı oyunlarla Rusya’daki Yeni Drama akımının öncüsüdür. Royal Shakespeare Company, The Baltic House, Verbatim in Gorky Leninskiye (Rusya, British Council ortaklığıyla), Free Theatre, Sibaltera ve Euroasia adlı festivallerde atölye çalışmalarında bulunmuştur ve “LEŞ!” adlı oyunuyla ülkesinde pek çok tiyatro ödülünün sahibidir.

Bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen Yeni Metin Yeni Tiyatro projesi kapsamında bugüne dek; çağdaş tiyatronun farklı alanlarından isimlerle söyleşiler ve yeni yazarların oyun okumaları gibi çeşitli etkinlikler düzenlendi. Oyun yazarlarının okumalarının yanı sıra yazarlık ve çeviri atölyelerinin de yer aldığı proje dâhilinde, geçtiğimiz tiyatro sezonu 4 ülkeden (Yunanistan, Portekiz, İspanya, Romanya) 4 çağdaş yazar davet edilerek ve tüm oyun yazarlarının oyunları kendi orijinal lisanlarından Türkçeye çevrilerek Türk seyircisine tanıtıldı.

Bu sezon sırasıyla Romanya, İran, Rusya ve İspanya’dan yazarlar İstanbul’a gelecek. Oyun okumaları ve atölyeler gerçekleşecek. Çeviri Atölyelerinin yanı sıra yeni yazarların oyun okumaları ve yazarlık atölyeleri de bu senenin etkinlikleri arasında olacak

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TÜRKİYE KAYASI

Tarih 16 Temmuz 1991. Bulgaristan’dan Türkiye’ye anılarla tıka basa dolu bagajıyla hareket eden bir otomobil ve otomobilin içinde dört kişi; bir aile…
Geride bırakılan bir geçmiş ve var edilmeye çalışılan bir gelecek…
Yasalar mı hayaller mi?
Bu göç hikayesinde hangisi galip gelecek?

Türkiye’nin en genç oyun yazarı Fehime Seven’den kökler ve umutlar üzerine bir oyun; Türkiye Kayası.

Lisesi Gençler Oyun Yazıyor projesi dahilinde geliştirilen Türkiye Kayası okuma tiyatrosu olarak 23 Kasım 2009 günü 19:00'da Kağıthane Sadabad Sahnesi'nde seyirciyle buluşacak.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MAHİN SADRİ İSTANBUL’DA

İranlı kadın yazar Mahin Sadri Ve Diğer Şeyler Topluluğu tarafından, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın desteğiyle düzenlenen Yeni Metin Yeni Tiyatro projesi kapsamında 22-25 Ekim tarihleri arasında İstanbul'da olacak. Etkinlik kapsamında; Mahin Sadri ve Amir Reza Koohestani'nin beraber yazmış oldukları “Kuartet-Kuzeye Yolculuk” isimli oyun Özen Yula’nın rejisi, Teoman Kumbaracıbaşı, Roza Erdem, Ceren Demirel ve Deniz Evin’in oyunculukları ile 25 Ekim Pazar günü, saat 18:00'de Pera Müzesi'nde seyirci karşısına çıkacak. Mahin Sadri’nin belgesel filmlerinden birine dayanan “Kuartet-Kuzeye Yolculuk” toplumun iki farklı kesiminden, biri kadın biri erkek iki katilin hikayesidir. Hikayeler, hem katiller hem de kurbanların yakınları tarafından aktarılır. Oyun televizyon ve belgesel sinema estetiğini kullanarak farklı bir tiyatro dili oluşturmaktadır. 

Etkinlik sonrası Mahin Sadri’nin de katılacağı bir söyleşi gerçekleştirilecektir. Bu söyleşi kapsamında Mahin Sadri, oyun yazarı olarak Amir Reza Koohestani’den ve “Kuartet-Kuzeye Yolculuk” oyununun ekseninde belgesel tiyatroya bakışından söz edecek.

22 – 23 Ekim 2009 tarihlerinde ise GalataPerform’da, 18:00-22:00 saatleri arasında, Mahin Sadri; Yeni Metin Yeni Tiyatro projesine katılan oyun yazarlarının da bulunacağı bir yazarlık atölyesi düzenleyecek.

Mahin Sadri kimdir? İranlı genç şair ve sinemacı Mahin Sadri 1979 yılında doğdu.Doğduğu şehir Rasht’ta genç sinemamacılar topluluğunda sinema üzerine dersler aldı. 2000 yılında Gilan Genç film festivalinde en iyi film ödülünü alan “Triumph of the Will” (İradenin Zaferi) adlı ilk filmini yaptı. Ardından Alman dili üzerine üniversite eğitimi almak için Tahran’a gittiğinde Iran & Jaamejam gibi ulusal gazetelerde eleştirmen olarak çalışmaya başladı.Bu süreçte Amir Reza Koohestani’nin “Recent Experiences” (Son deneyimler) ve “Amid the Clouds” (Bulutların Arasında) adlı oyunlarında asistan olarak çalışmaya başladı.Sonra “Single Room” (Tek Kişilik Oda) adlı projenin çevirme ve yönetme aşamasında birlikte çalışmak için onunla birlikte 2006 yılında Köln’e geldi.Mahin Sadri belgesel filmlerinden birine dayanan "Quartet: A Journey to North"(Kuartet:Kuzeye Yolculuk) ve konusu İranlı bir seri katil olan "I wish I Knocked All the Doors"(Keşke Tüm Kapıları Çalsaydım) adlı oyunlarda Mehr Tiyatrosu'nda yazar olarak çalışmıştır.Aynı zamanda ilk oyunculuk deneyimini bu projeyle yaşamıştır. İlk yönetmenlik deneyimini Amir Reza Koohestani ile birlikte çalıştığı Meeting Point 5 Festivali'nde prömiyerini yapan "Dry Blood & Fresh Vegetable"(Kurumuş Kan ve Taze Sebze) adlı projesiyle yaşamıştır.Son zamanlarda Koohestani üzerine gerçekleştirilecek olan; Fransız, Japon ve İranlı yönetmen ve aktörlerin ortam yapımı ” Des Utopias” adlı belgeseli yayına hazırlamaktadır.Yeni oyunculuk deneyimini ise Koohestani’nin "Where were you, on January 8th?" (8 Ocak’ta Nerdeydin?) adlı yeni oyunuyla yaşayacaktır.

Amir Reza Koohestani; “Kuartet – Kuzeye Yolculuk” oyununun diğer yazarı ve söyleşi konumuz, ödüllü oyun yazarı Amir Reza Koohestani 1978’de Shiraz’da doğdu. Edebi kariyerine kısa hikayeler yazarak başlayan Koohestani, birkaç sinema deneyimden sonra İran’ın Mehr Tiyatro Grubu ile oyun yazarı olarak çalışmaya başladı. İlk büyük açılımını “Mırıldanan Masallar” adlı oyunuyla İran’daki 18. Uluslararası Fadjr Tiyatro Festivalinde beş ödül kazanarak yaptı. Daha sonra yazdığı “Camların Üstünde Dans” adlı oyunu son yıllarda İran’da en fazla ses getiren ve tartışma yaratan oyun olarak değerlendirildi. Akabinde bu oyun Avrupa’nın en önemli festivallerinde sahnelenmeye başladı. Koohestani’nin çalışmaları yönetmen olarak ve yazar olarak katıldığı uluslararası festivaller, söyleşi ve atölyelerle devam etti. “Quartet-Kuzeye Yolculuk” adlı oyunu Kunsten Festival des Arts, Holland Festival gibi önemli festivallerde yer aldı. Koohestani, halen Tahran Üniversitesinde doktora yapmaktadır. .

Kuartet-Kuzeye Yolculuk Hakkında Mahin Sadri’nin belgesel filmlerinden birine dayanan “Kuartet: Kuzeye Yolculuk”; Amir Reza Koohestani ve Mahin Sadri tarafından tiyatroya uyarlandı. “Kuartet” iki katilin hikâyesidir ve seyirciler cinayetlerin öyküsünü hem katillerin hem de kurbanların yakınlarından öğrenmektedirler. Oyun, televizyon ve belgesel sinema estetiğini kullanarak farklı bir tiyatro dili varetmektedir.İki kadın ve iki adamın hikayesi birbirine paralel olarak akarken toplumun bambaşka iki kesiminden iki katil de oyunun tam ortasında durmaktadır.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


YENİ METİNLER İSTANBUL ŞEHİR TİYATROLARI’NDA

Yeni Metin Yeni Tiyatro projesi ; dördüncü yılında, ülkemizin en köklü kurumlarından biri olan İstanbul Şehir Tiyatroları (İBBŞT) ile bir ortaklığa imza atıyor. Bu sezon ilk defa ödenekli bir tiyatroyla el ele veren proje kapsamında, Kağıthane Sadabad Sahnesi fuayesinde “Yeni Oyun Yazarları”nın yetiştirilmesine ve “Yeni Oyun Metinleri”nin görünür kılınmasına yönelik bir dizi etkinlik gerçekleştiriliyor. 


KASABA 
Yazan: Hüseyin Alp Tahmaz

Yöneten: Tolga Yeter

Sahne-Kostüm Tasarım: Nihal Kaplangi

Işık Tasarım: Murat Selçuk

Efekt Tasarim: Yusuf Tuncer

Okuyucular: Gün Koper (Fuat), Cengiz Tangör (Kemal), Işıl Z.Tangör (Mine), Eraslan Saglam (Nadi), Ertugrul Postoglu (Yusuf), Can Ertugrul (Can), Peli Budak (Melek), Tolga Yeter (Agabey),

Yardımcı Yön: Eraslan Sağlam

Yön. Yardımcısı: Gün Koper

Hüseyin Alp Tahmaz; 1965 Sinop doğumluyum. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi 1987 yılı mezunuyum. Evliyim, bir kızım var. 1990 yılından bu yana bankacılık sektöründe görev yapıyorum. 2004-2005 yılları arasında British Council’in organize ettiği Mehmet Ergen yönetimindeki “Oyun Yaz” projesine seçilerek iki sezon boyunca katılımcı oldum. 2006 yılında Mitos-Boyut Yayınları’nın açtığı yarışmada “Karşılaşma” adlı oyunum “Özendirme Ödülü” aldı. 2007 yılında Tiyatro Dot&Goethe Enstitüsü organizasyonunda yapılan “Yeni Metinler” yarışmasında “Nereye?” adlı oyunum ile dereceye girdim ve atölye çalışmalarına katıldım. Bu kapsamda “Adidas” adlı kısa oyunum Dot Sahnesi’nde okuma tiyatrosu olarak sahnelendi. “Nereye? ”adlı oyun Ocak 2008’de Galataperform’da okuma tiyatrosu formatında sahnelendi. Son yazdığım “Kasaba” adlı oyun, GalataPerform / Yeni MetiN Yeni Tiyatro çatısı altında katıldığım atölye çalışmaları sırasında yazılmıştır. Ayrıca ; Atakbank ( bankada geçen komedi-dizi film senaryosu) ve Şirket ( mali idari işler bölümündeki dolandırıcılık) adlı yazılmış oyunlarım bulunmaktadır. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VE DİĞER ŞEYLER TOPLULUĞU ile İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ŞEHİR TİYATROLARI EL ELE!

Ve Diğer Şeyler Topluluğu’nun İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın desteğiyle düzenlediği “Yeni Metin Yeni Tiyatro” projesi, dördüncü yılında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları (İBBŞT) ile bir ortaklığa imza atıyor. Ortaklığın ilk çalışması olarak, Türkiye’de çağdaş tiyatronun en önemli isimlerindenEmre Koyuncuoğlu’nun katılımı ile bir oyun yazarlığı atölyesi düzenlenecek.

Ülkemizin en köklü kurumlarından biri olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları (İBBŞT), ilk kez kurum dışından özel bir tiyatro ile el ele vererek bir projeye ortak oluyor. Yeni Metin Yeni Tiyatro projesi kapsamında, İBBŞT ile Ve Diğer Şeyler Topluluğu ortaklığında düzenlenen çalışmalar oyun yazarlarının geleceği açısından büyük önem taşıyor.
İBBŞT Kağıthane Sadabad Sahnesi’nin fuayesi, Ekim ayından itibaren her Pazartesi, 19:00-21:00 saatleri arasında, kapılarını “Yeni Oyun Yazarları”na açıyor. Yeni oyun yazarlarının yetiştirilmesine yönelik olarak her ay, üç atölye çalışmasına ve bir oyun okumasına ev sahipliği yapacak olan Kağıthane Sadabad Sahnesi’nin “Yeni Oyun Yazarları” ile anılması hedefleniyor.

İBBŞT bünyesindeki dramaturg ve yönetmenlerin de katılımıyla gerçekleşecek olan atölyelerin ilki; 5 Ekim 2009, Pazartesi günü Emre Koyuncuoğlu’nun katılımıyla gerçekleşiyor. Oyunları Almanya, Fransa, Belçika, Romanya, Portekiz, Hollanda ve Kıbrıs’ta sahnelenen Emre Koyuncuoğlu, İtalya, Bulgaristan, Slovenya, Yugoslavya, İspanya, Mısır’da söyleşiler gerçekleştiren başarılı bir tiyatro yönetmeni. Sanatçı aynı zamanda çeşitli üniversitelerde dramaturji ve hareket konularında eğitmenlik yapıyor. 


5 Ekim 2009, Pazartesi günü, 19:00-21:00 saatleri arasında, İBBŞT Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde, Emre Koyuncuoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirilecek olan atölyede, “Çağdaş metin nedir? Çağdaş metinlere neden ihtiyacımız var?” sorularının cevapları aranacak.





----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MARİA MANOLESCU İSTANBUL’DA

Romanya’nın en genç oyun yazarı, Maria Manolescu; “Ve Diğer Şeyler Topluluğu” tarafından, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın desteğiyle düzenlenen “Yeni Metin Yeni Tiyatro” projesi kapsamında, Dimitrie Cantemir Romen Kültür Merkezi’nin katkılarıyla, 26 - 29 Eylül 2009 tarihleri arasında İstanbul’da! “Ve Diğer Şeyler Topluluğu”nun düzenlediği etkinlikte, Maria Manolescu’nun; Romanya’da, rejim değişikliği sonrası oluşan yeni gündelik gerçekliği, genç nesil üzerinden sorguladığı “Sado-Mazo Blues Bar” isimli oyunu okuma tiyatrosu olarak Emre Koyuncuoğlu'nun rejisiyle tiyatroseverlerle buluşacak. 27 Eylül 2009, Pazar günü saat 15:00’de, Pera Müzesi’nde gerçekleşecek olan etkinlik sonrası Manolescu’nun da katılacağı “Gündeliğin Şiirselliği ve Şiddeti”isimli bir panel düzenlenecek. Panelde Manolescu’nun oyunlarından yola çıkarak çağdaş tiyatroda “gündelik olan”, “şiddet” ve “şiirsellik” gibi kavramlar işlenecek. Maria Manolescu; 28 ve 29 Eylül tarihlerinde 18:00 ile 21:00 saatleri arasında ise; GalataPerform’da Yeni Metin Yeni Tiyatro projesine dahil olan oyun yazarlarının katılacağı bir yazarlık atölyesi düzenleyecek.


Maria Manolescu Kimdir? Maria Manolescu 1980 yılında Romanya’nın Brasov şehrinde doğdu. Yüksek lisansını U.N.A.T.C’de (National Theatre and Film, Bucharest, Romania) oyun yazarlığı bölümünde tamamladı. Manolescu; “With a Little Help From My Friends” ve “Sado-Maso Blues Bar” isimli oyunlarıyla DramaCum tarafından, 2007 yılında, “Romanya’nın En İyi Oyun Yazarı” ödülünü aldı. Aynı yıl, Londra’daki Royal Court Tiyatrosu’nda uluslar arası oyun yazarlığı programına katılarak “I’m Not Jesus Christ” oyununu geliştirdi.


 
“I’m Not Jesus Christ”, 2007 yılında, Iasi Devlet Tiyatrosu tarafından, Radu Apostol rejisiyle sahnelendi. “Sado-Maso Blues Bar” ise Romanya’nın uluslar arası üne sahip oyun yazarı Gianina Carbunariu tarafından Bükreş’te Teatrul Foarte Mic’te yönetildi. “Re:Re:Re Hamlet” isimli oyunu, Avusturya’nın Graz şehrinde düzenlenen BlogTXT isimli tiyatro festivali ve Bükreş’te yer alan Bulandra Theatre ortaklığıyla Radu Apostol tarafından sahneye taşındı. Yazarın, roman türündeki ikinci çalışması “Like Droops of Blood on the Elevator Floor” 2010 yılında basılacaktır.


“Sado-Mazo Blues Bar” Hakkında “Sado-Mazo Blues Bar”; Sa ve Ma isimli iki gencin, hayatta “başarmak” ve “kazanan olmak” uğruna, aralarındaki tutkulu arkadaşlığı dönüştürdükleri acılı bir rapsodi. Yeni Romanya’nın, yeni jenerasyonunun diliyle konuşan oyun; Ma ve Sa'nın “Sado-Mazo Bar” konsepti içinde, şiddetli bir hesaplaşma ile durmadan rol değiştirdikleri bir yapı üzerine kurulu. “Sado-Mazo Blues Bar”, dilin ve eylemin şiddetini masalsı bir şiirsellikle kırıyor. Audi arabadan, ‘milk-shake’lerden, kısa yoldan zengin olma planlarından ve ‘cool’ olmaktan bahseden bu iki gencin gündelik gerçekliği Manolescu’nun kaleminde gerçeküstü bir tablonun çocuksu şiddetine varıyor.


Fotoğraflar Gianina Carbunariu rejisi ile Sado-Mazo Blues Bar





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Copyright © 2006 - Galata Perform ve Ve Diğer Şeyler Topluluğu. Bu site "Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5" sözleşmesi ile lisanslanmıştır. Site içeriği kaynak gösterilmek suretiyle ve ticarî olarak kullanılmadıkları sürece kopyalanabilir, dağıtılabilir ve saklanabilir. İletişim için: yenimetinyenitiyatro@gmail.com